چرا لینوکس؟ دلایل و کاربرد استفاده از لینوکس

هفته گذشته در خصوص ورود به بنیاد متن باز لینوکس و معرفی آن در خدمت شما بوده ایم. در صورتی که با ما همراه نبوده اید پیشنهاد می کنیم مقاله زیر را مطالعه نمایید.

چرا از لینوکس استفاده کنیم؟ آینده لینوکس چیست؟ چرا مراکز حساس از جمله وال استریت ٬ مراکز نظامی٬ بورس٬ بانک ها٬ گوگل و یا حتی فیلم سازان و هالیوود از لینوکس استفاده می کنند؟

یکی از سوالات اساسی افرادی که نام لینوکس را می شنوند این است که مزیت لینوکس چیست و چرا باید در میان سیستم عامل ها٬ از گنولینوکس استفاده کنیم؟

ما سیستم عامل های محبوبی داریم که در نظر عامه پسندیده است اما به یاد داشته باشیم سیستم عامل های بسته ای هستند. ما امکان دسترسی به سورس منبع آنها نداریم و به راحتی نمی توانیم در درون آنها کنکاش کنیم و اگر در آنها به مشکلی برخورد کنیم اصطلاح عامیانه ای داریم که همه راه ها به روم ختم می شوند. یعنی باید برای حل مشکل فقط به سراغ تولید کننده برویم و به راحتی نمی توانیم جواب بگیریم.

 

اما لینوکس open source هست و در سال های اخیر بسیار فراگیر شد. اکثر نرم افزارهای آن با زبان C و بخشی از انها با اسمبل نوشته شده و برای افرادی که این زبان های برنامه نویسی را می دانند سیستم عامل غریبه ای نیست. اگر با زبان C آشنا باشید می توانید تغییرات دلخواه خود را در source این سیستم عامل بدهید.

یکی دیگر از عواملی که می تواند مزیت خوبی برای لینوکس محسوب شود community های بسیار جالبی هست که در سطح دنیا برای این سیستم عامل وجود دارد. افراد زحمتکش و صادقی در این گروه ها هستند که تغییراتی در این سیستم عامل و فرایند های آن اعمال می کنند و نتیجه را به راحتی در اختیار همه در سراسر دنیا بصورت رایگان قرار می دهند.

عامل دیگری که باعث شد ما به سمت لینوکس کشیده شویم٬ شرکت های بزرگ بین المللی هستند که در ایران پروژه دارند و اکثر آنها توصیه می کنند که با لینوکس شروع به کار کنیم. به عنوان مثال تعداد زیادی از بیمارستان ها هستند که مجهز به لینوکس شده اند. عمده ترین دلیل آن هم این است که نرم افزارهای موجود در دنیای پزشکی اغلب open source بوده و تحت لینوکس اجرا می شوند. این سیستم عامل کاملا پایدار بوده و پزشک در اتاق عمل به راحتی می تواند با ابزارهایی که تحت این سیستم عامل کنترل می شوند  به راحتی کار کند و نگرانی ای نداشته باشد.

 

در زمینه مخابرات می توانیم به شرکت زیمنس آلمان اشاره داشته باشیم که زیمنس به ایران توصیه کرد تا از این سیستم عامل در زمینه مخابرات استفاده شود. این سیستم عامل در تمام زمینه ها از جمله صنعت خودروسازی٬ هوا و فضا ٬صنایع موشکی٬ موبایل٬ رباتیک٬ صدا و سیما ٬ بورس و حتی صنایع نفتی نفوذ پیدا کرده و سیستم های آنها اغلب امروزه توسط لینوکس اداره می شود.

در ایران هم قیام لینوکس اتفاق افتاده و در سرورهای بانک ها٬ شرکت های بیمه ٬ پمپ بنزین و سازمان ها شاهد مهاجرت به لینوکس هستیم.

عامل دیگری که باعث شد ما سیستم عامل open source رو انتخاب کنیم این است که اغلب دانشجویان با زبان برنامه نویسی C آشنا هستند و دانشجو  می تواند سورس این سیستم عامل را در کرنل مطالعه کرده و آن را به نحو دلخواه خود تغییر دهد. خوده این عامل سبب می شود در سراسر دنیا همگان بتوانند این سیستم عامل را توسعه داده و با سرعت خیلی بیشتری نسبت به شرکت های دیگر پیشرفت داشته باشد.

برای مثال مایکروسافت با تعداد مشخصی از کارمندان (تقریبا ده هزار برنامه نویس مایکروسافت)در حال توسعه سیستم عامل خود است. این در حالیست که لینوکس با داشتن جامعه بزرگی از برنامه نویسان و دانشجویان در سراسر دنیا که جمع آنها به بیش از ۴۰۰ هزار نفر می رسد بصورت رایگان در حال توسعه آن هستند  و شتاب بیشتری به پیشرفت این سیستم عامل داده و پایداری آن اصلا قابل قیاس با مایکروسافت نمی باشد. امروزه  اغلب سازمان ها و شرکت های مطرح و بزرگ دنیا و حتی در کشورهای تراز اول٬ کارمندان ادارات در حال استفاده از این سیستم عاملند.

این سیستم عامل از کوچک ترین دستگاه ها از جمله پشه الترونیک و موبایل ها گرفته تا ابر رایانه و سوپر کامپیوترها را پشتیبانی می کند. جالب است بدانید که گوگل برای اندروید از هسته ی لینوکس استفاده می کند.  اما آیا واقعا این کار توسط ویندوز شدنیست که این طیف وسیع سخت افزارها را تحت پوشش خود قرار دهد؟

کمتر استودیوی بزرگ فیلمسازی و ساخت جلوه‌های ویژه کامپیوتری را در هالیوود می‌توان یافت که از لینوکس به عنوان سیستم‌عامل ساخت انیمیشن و جلوه‌های ویژه استفاده نمی‌کند. برخی از فیلم‌های مشهوری که برای ساخت آن از لینوکس به‌عنوان سکوی کاری استفاده شده است:

تایتانیک ٬ سوپرنوا٬ شرک ٬ هری پاتر٬ ارباب حلقه ها٬ آرماگدون٬ جنگ های ستاره ای ٬ ماتریکس٬ ماشین زمان ٬ سیاه سرخ

لینوکس سیستم عامل ساده ای است که در عین حال به دلیل انعطاف بسیار زیاد آن در صنایع مختلف٬ پیچیدگی های فنی خود را هم داراست. به لحاظ امنیتی لینوکس برای مقیاس بزرگ و به لحاظ کاربری نیز برای Multi-user و  multi-tasking طراحی شده است. به گونه ای که اگر یکی از کاربران آن دچار آسیب شود به همان یوزر محدود بوده و نمی تواند به سطوح بالاتر سطح کرنل دستیابی داشته باشد. این در حالیست که در ویندوز با آلوده شدن هر کاربر٬ کل سیستم تحت الشعاع قرار گرفته و دچار آسیب خواهد شد. لینوکس عاری از اشکال امنیتی نیست اما در قیاس  با ویندوز به دلیل متن باز بودن ٬ فورا می تواند توسط جامعه بزرگ توسعه دهندگان این سیستم عامل شناسایی و بلافاصله برطرف شود. این در حالیست که ویندوز به دلیل بسته بودن کد منبع٬ اشکالات امنیتی آن توسط دیگران قابل شناسایی نبوده و در صورت لو رفتن یک اشکال امنیتی از آن خسارات فراوانی به جامعه استفاده کنندگان ویندوز وارد خواهد آمد.

 

در سری بعد قصد داریم شما را با توزیع های مختلف لینوکس آشنا کنیم.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *